Highlight:
Tools
Thu 19 Oct 2017
Ναύπακτος PDF Εκτύπωση E-mail
Σχετικά με τη Ναυπακτία
Συντάχθηκε απο τον/την Έλενα Μπούλια, http://www.in2life.gr/   
Τρίτη, 14 Σεπτέμβριος 2010 12:05

img2Όσοι τυγχάνουν να επισκέπτονται την αναμφισβήτητα ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας χρόνια τώρα, θα έχουν παρατηρήσει την εντυπωσιακή αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της ζωής εκεί τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πρόσφατη ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου που περνάει έξω από τη Ναύπακτο δίνοντας επιτέλους τη δυνατότητα στα φορτηγά, τις νταλίκες αλλά και τους ταξιδιώτες, να συνεχίζουν τον δρόμο τους (συνήθως από και προς τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) χωρίς να φρακάρουν και να ντουμανιάζουν το μικρό λιμανάκι της.

Στην αναβάθμιση της πόλης, έχει βοηθήσει και η αναστήλωση του ίδιου του λιμανιού, που αποτελεί το γραφικότερο αλλά και χαρακτηριστικότερο σημείο της. Από εκεί ξεκινά, άλλωστε, η ίδια η ιστορία του τόπου. Πιο συγκεκριμένα, και για να τα πάρουμε από την αρχή, το όνομα της πόλης προέρχεται από τις λέξεις «ναυς» και «πήγνυμι» που σημαίνει κατασκευή πλοίων. Εκεί πρωτοκατασκεύασαν τα υποτυπώδη πλοιάριά τους οι Δωριείς κατά την κάθοδό τους περί το 1104 π.Χ. Η ακμή της πόλης κορυφώθηκε κατά την κυριαρχία των Ρωμαίων, λόγω και της θέσης της απέναντι από την Πελοπόννησο, ενώ υπήρξε σημαντική πόλη τόσο του Βυζαντίου όσο και του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Το σημαντικότερο, όμως, ιστορικό περιστατικό στο οποίο οφείλει τη φήμη του το μέρος είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), μία από τις μεγαλύτερες μάχες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, ανάμεσα στους Οθωμανούς και τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας και της Μάλτας (χριστιανικός στόλος) που ένιωθαν να απειλούνται από τις κατακτητικές τάσεις των πρώτων. Η ναυμαχία έληξε με άκρα επιτυχία για τον Χριστιανικό στόλο, αλλά η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Οθωμανούς μέχρι την οριστική απελευθέρωσή της από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια (αδελφό του Ιωάννη) το 1829. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον αρχαιολογικό χώρο που συντηρείται πίσω από το δυτικό τείχος του λιμανιού, θα παρατηρήσει κανείς το άγαλμα του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι, κρατώντας τη μαγική του πένα πάντα υψωμένη στον ουρανό με το δεξί.

Τοπόσημα της ιστορίας και του πολιτισμού της Ναυπάκτου, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κατά τη διαμονή του εκεί, αποτελούν το πευκόφυτο βενετσιάνικο κάστρο της που δεσπόζει την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη, το γραφικό της λιμάνι όπου ξεχωρίζει ένα ακόμα άγαλμα, ο ανδριάντας του ηρωικού εθνομάρτυρα της επανάστασης του 1821, πυρπολητή Γεωργίου Παξινού Ανεμογιάννη. Ακόμα, ο Πύργος της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, καθώς και τα ίδια τα παραδοσιακά ναυτικά σπίτια στο κέντρο της πόλης πάνω από τα πλακόστρωτα καλντερίμια της.

Στη Ναύπακτο, λοιπόν, όπως είπα και στην αρχή ζεις. Ζεις όχι μόνο γιατί πρόκειται για μία γραφική, όμορφη πόλη, που συνδυάζει βουνό και (κυρίως) θάλασσα, όχι μόνο γιατί απέχει μόνο 2μιση (άντε τρεις) ώρες από την Αθήνα -αν και τα 11,20 ευρώ στη Γέφυρα «πονάνε»- και το πολύ μισή ώρα από την Πάτρα, όχι μόνο γιατί με τους 18,5 χιλ. κατοίκους η πόλη είναι αυτό που λέμε «ανθρώπινη», αλλά και γιατί μπορεί να λειτουργήσει και σαν ορμητήριο για κοντινές εκδρομές σε τριγύρω αξιόλογα μέρη.

Καταρχήν, πέρα από τις δικές της παραλίες, Γρίμποβο και Ψανή (τις οποίες δεν θα σύστηνα, αφενός γιατί γίνεται πανικός αφετέρου γιατί δεν είναι οι διαυγέστερες που μπορεί να φανταστεί κανείς), κοντά στη Ναύπακτο υπάρχουν εξαιρετικές ακρογιαλιές, οργανωμένες ή μη ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Φημισμένη είναι λεγόμενη Blue Lake, δέκα λεπτά από τη Ναύπακτο στην περιοχή Μοναστηράκι, στην οποία υπάρχει και το πολύ κεφάτο ομώνυμο beach bar που το καλοκαίρι συγκεντρώνει την… αφρόκρεμα της νεολαίας της περιοχής. Στα παραθαλάσσια χωριά της Φωκίδας, στο δρόμο προς Ιτέα, επίσης, θα συναντήσατε όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες (π.χ. στο Μαραθιά, στη Σεργούλα, στη Σπηλιά).

Μία εκδρομή που πραγματικά αξίζει να πραγματοποιήσετε αν βρεθείτε στη Ναύπακτο είναι στα ορεινά της χωριά. Ξεκινήστε από μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο καταπράσινο Χάνι Μπανιά (όπου μπορείτε να επιδοθείτε και σε extreme games όπως rafting, κανόε καγιάκ κλπ), ανεβείτε στο Τρίκορφο με το περίφημο μοναστήρι των Παπαροκάδων (που μόνο μοναστήρι δεν θυμίζει) και συνεχίστε έπειτα στην Άνω Χώρα. Το χωριό είναι γνωστό, τόσο για τη φυσική ομορφιά του και την επιβλητική του θέση (σε υψόμετρο 1.060 μ.), όσο και για τη γραφικότητά του, με το στενό δρομάκι στην παλιά αγορά, τα παραδοσιακά καφενεία και την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγ. Παρασκευής. Η δε διαδρομή στα γύρω χωριά θα σας συναρπάσει.

Αυτή είναι η Ναύπακτος. Μυρίζει θάλασσα σε κάθε της γωνιά και κάθε ώρα της ημέρας τα πλακόστρωτα στενά και τα αρχοντικά σπίτια της βάφονται από τα πινέλα του ήλιου και της σελήνης σε αποχρώσεις θαλασσινές.

Ναύπακτος: Μία πόλη που... ζεις {jcomments on}