Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πλατάνου

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πλατάνου

O Πλατανιώτης γιατρός  Νίκος Α. Παπανικολάου έτυχε να ζήσει τα χρόνια της σκλαβιάς 1941 - 1944 στον Πλάτανο και να περάσει, όπως όλοι οι σκλαβωμένοι Έλληνες, τις δοκιμασίες της.

Οι εμπειρίες του χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη του. Τα τελευταία χρόνια θέλησε να τις καταγράψει προσθέτοντας όσα ιστορικά γεγονότα της εποχής ήταν προσιτά από βιβλία αναφερόμενα σ' αυτή. Όπως χαρακτηριστικά λέει, πέταξε σε ένα σουρωτήρι το περιεχόμενο εκατόν είκοσι περίπου βιβλίων και το περιεχόμενο μιας μικρής βαλίτσας με αποκόμματα εφημερίδων της εποχής και περίμενε τι θα περάσει από τις τρύπες του.

Αυτό που πέρασε ήταν το περιεχόμενο του βιβλίου του "Στα χρόνια του Άρη" (Συντήρηση μνήμης), όχι γιατί ήθελε να προβάλει την προσωπικότητα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ (Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού), Άρη Βελουχιώτη, αλλά γιατί διαπίστωσε πως αυτός κυριάρχησε στα χρόνια εκείνα. Το βιβλίο γνώρισε επιτυχία και στο συγγραφέα έμεινε μια πλούσια βιβλιοθήκη και ένα αρκετά ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό που δεν θέλησε να το κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να το κάνει γνωστό στο χωριό του ιδρύοντας το μικρό αυτό Μουσείο. 
Οι πρώτοι δισταγμοί του, οι σχετικοί με την αντίδραση των κατοίκων, την δικαιολογημένη άλλωστε, γιατί όποιος ακούει Αντίσταση ο νους του πηγαίνει μόνο στον Άρη Βελουχιώτη και στον Ναπολέοντα Ζέρβα, παρακάμφθηκαν όταν σκέφθηκε πως το "Όχι" του Μεταξά, το Αλβανικό Έπος, η αντιμετώπιση των γερμανικών ορδών, οι αυτοκτονίες της Πηνελόπης Δέλτα και του Κ. Κουκίδη που τυλιγμένος με την ελληνική σημαία έπεσε από το βράχο της Ακρόπολης, η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου να ορκίσει κατοχική κυβέρνηση, η αντίδραση του μετέπειτα αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού κατά των δυνάμεων κατοχής όταν θέλησαν να κηρύξουν πολιτική επιστράτευση και να στείλουν τα νιάτα της πατρίδας μας σε γερμανικά εργοστάσια, η "Μάχη της Κρήτης", το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από το Μανώλη Γλέζο και το Λάκη Σιάντα, η θαρραλέα αντιμετώπιση του κατακτητή από τα νιάτα της Ελλάδας και από επιφανείς στρατιωτικούς, πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες, η δράση του Δημήτρη Ψαρρού, τα σαμποτάζ απλών ανθρώπων κατά του εχθρού τι ήταν; Δεν ήταν όλα αυτά Αντίσταση; 
Έτσι, αποφάσισε την ίδρυση Μουσείου, που να περιλαμβάνει όλους και απ' όποιο μετερίζι κι αν αντιτάχθηκαν στον κατακτητή, για να συντηρήσει τη μνήμη αλλά και για να κυρήξει τη λήθη και την ομοψυχία. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώτου Πλατανιώτη ήρωα του Αλβανικού Έπους υπολοχαγού Μιχάλη Τσίπουρα, γιο του παπα - Θανάση Τσίπουρα, παπά τότε του Πλατάνου και βρίσκεται κάτω από τις φροντίδες του Τουριστικού και Εξωραϊστικού Ομίλου του Πλατάνου. Τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Πλατάνου έγιναν στις 23 Αυγούστου 2001. Εκπρόσωποι από την Νομαρχιακή και την Τοπική Aυτoδιoίκηση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και οι κάτοικοι τίμησαν με την παρουσία τους την λαμπρή, εκείνη, για τον Πλάτανο αλλά και για τη Ρούμελη και όλη την Ελλάδα ημέρα.

Last modified onΚυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 10:15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Ξένος Τύπος

Εφημερίδες

Περιοδικά

Τοπικά MME

Τοπικά R/TV

Ακολουθήστε μας